Legenda o Kyrandii

15.05.2011 15:18

 

Toto je úplně první hra z mojí herní kariéry. Při jejím hraní jsem poprvé pochopila, co může být na počítačových hrách tak úžasného, že u nich někdo dobrovolně tráví několik hodin denně. Kyrandia má totiž vlastní živý svět, do kterého když nakouknete, nebudete chtít odejít, dokud se nepřesvědčíte, že všichni jeho hodní obyvatelé jsou v bezpečí a ti zlí odpočívají ve vězení nebo na hřbitově.

 

Do příběhu se vnoříme ve chvíli, kdy starý mudrc Kallak dostane nečekanou návštěvu - padoucha všech padouchů řečeného Malcolma, který si libuje ve žlutofialovém klaunském oděvu a třírohé čepici s rolničkami. Návštěva se bohužel nevyvine zrovna nejlépe, Malcolm je čerstvě na svobodě a roupama neví, co by vyvedl dřív, takže nakonec promění staříka v kámen a zmizí. Teprve poté přichází na scénu Brandon - titulní postava celé hry a hrdina, jehož budete celým dobrodružstvím provázet. Zděšen nejnovější chladnou podobou svého dědečka se Brandon nejprve musí vyrovnat s nastalou situací a teprve potom se může vydat na pouť, na jejímž konci má stát nejen pohyblivý dědeček, ale hlavně zneškodněný Malcolm a šťastná celá Kyrandie.

 

Jakmile skrze osobu Brandona pochopíte, že další průběh věcí spočívá jen na vás, můžete začít provádět klasické úkony, které všichni adventurníci prováděli už tisíckrát - nejdřív proklikáte celou místnost tak, aby vám ani jeden předmět nezůstal skryt, pak posbíráte kořist (dopis, pila, drahokam a jablko) a když jste si jistí, že v místnosti už nezbylo nic zajímavého, co jste ještě neměli v rukou, můžete se přesunout do další obrazovky.

Postavy, se kterými se setkáváte, jsou vesměs klasickými pohádkovými typy - Brynn, která vás rozluštěním neviditelného Kallakova vzkazu nasměruje tak, abyste získali kouzelný amulet; popletený kouzelník Darm žijící ve své chatrči obtočený fialovým drakem Brandywinem, bez nějž by vám nebyl schopen říct ani to, jak se jmenuje; půvabná čarodějka Zanthia, která sice ve svém obrovském kotli vyváří místo magických lektvarů své vlastní prádlo, ale zato vám jako první odhalí pravdu o vás i vašich rodičích a samozřejmě úhlavní nepřítel Malcolm ukrývající své nepěkné ego za maskou věčného zlomyslníka a popichovatele osudu ຯ ti všichni spoluvytvářejí prostředí, v němž není nouze ani o humor, ale ani o vážné dějové zvraty.

Obtížnost není nijak přehnaně vysoká - postavy vám našeptávají, kam byste asi tak teď měli jít a nenechávají vás tak na pochybách o tom, co dělat dál. Kyrandia je typickou lineární záležitostí - musíte nejprve rozlousknout aktuální úkol, než je vám dovoleno přistoupit k nějakému dalšímu. Pasáží, do nichž jsou nějakým způsobem zapracované logické prvky, se ve hře najde dost - počínaje skládáním drahokamů do oltáře, přes míchání lektvarů až po komplikovaný průchod jeskyní, v kterémžto případě dojde dokonce i na techniku mapování na čtverečkovaný papír.

 

Původně je hra v anglickém jazyce (s anglickými texty) - ale lze do ní doinstalovat češtinu a hrát ji celou s texty v naší mateřštině.

 

Legenda o Kyrandii - to je fantasy příběh dost poutavý na to, aby jste se po dohrání prvního dílu začali pídit po druhém.

 

Kontakt

Pc-hratky

LencaSo@seznam.cz

Vyhledávání

ÚVOD DO HRY

VIDEOUKÁZKY ZE HRY

Hra ke stažení:zde

 

 Návod k instalaci hry: zde

 

Čeština ke stažení: zde

 

Návod k instalaci češtiny: zde

 

 

 

 

 

LenčaPa © 2010 . Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode