Jak na komprimované soubory

09.06.2011 21:28

Vyhledali jste a z internetu jste si stáhli zajímavý programu či soubor. Ale on nejde spustit! Jednou z příčin může být i to, že je tento soubor komprimovaný (zabalený, zapakovaný, zazipovaný, archivovaný.)


 KOMPRIMACE

se používá při kopírování nebo posílání buď mnoha souborů najednou nebo souborů hodně velkých. Při komprimaci se zmenší velikost souboru, takže zabírají méně místa, lépe se posílají po Internetu. Výhodou komprimace je, že můžete několik souborů (třeba celou složku) "zabalit" do jednoho souboru jako listy a sešity do aktovky (po internetu pak pošlete místo deseti souborů jen tento jeden...). Ve vhodnou chvíli (po stáhnutí z internetu) se pak archiv "rozbalí", dekomprimuje a uživatel má zpět své původní soubory.

Komprimované soubory poznáte snadno - mají přípony např. zip,rar, arj, lha.... Komprimovaná složka má tento obrázek (zip)

 

DEKOMPRIMACE

Komprimované složky či soubory musíte před použitím dekomprimovat (rozbalit, rozpakovat) pomocí dekomprimačních programů. WinRAR, WinZip, PowerArchiver - to jsou nejznámější dekomprimační programy, ale nejsou FREEWARE - po vyzkoušení, když se rozhodnete je používat, za ně musíte zaplatit nebo je ze svého počítače odinstalovat.

 

***** Jak zdarma rozbalit soubor s příponou ZIP ******

Tento soubor zvládnete zdarma rozbalit i v operačním systému Windows XP - pomocí průvodce Extrahováním. Jak?  Mrkněte na náš videonávod.

 

***** Jak zdarma rozbalit soubor s příponou RAR *****

 Pokud používáte souborové manažery (např. Windows Commander, Total Commander, Free Commander), můžete soubor s příponou RAR rozbalit v nich. V opačném případě si musíte pořídit některý dekomprimační program. Ale nezoufejte - na internetu je dostatek těchto programů i licence FREEWARE s českým ovládáním - např. ZDE

  Stačí si jen vybrat. Tyto programy umí samozřejmě nejen dekomprimovat, ale i komprimovat. Mně osobně zaujal (a používám) program 7-zip -  má jednoduché ovládání, které zvládne i začátečník, a umí pracovat nejen se soubory ZIP a RAR, ale i se spoustou dalších.


 

LenčaPa © 2010 . Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode