Psaní všemi deseti

01.04.2011 17:47

Proč se učit psát na počítači všemi deseti?
Protože pokud nemusíte koukat na prsty, ale  jen na obrazovku na to, co píšete, je psaní mnohem rychlejší.
A jako programátor se uživí jen ten, kdo dokáže za stejnou dobu zapsat a vymyslet více programů – ten, kdo hodinu hledá písmeno na klávesnici si nevydělá ani na slanou vodu.

K výuce psaní vám doporučuji vyzkoušet program  PSANÍ NA STROJI NEBO POČÍTAČI VŠEMI DESETI - je zdarma, má jednoduché přehledné ovládání. Obsahuje několik výukových lekcí i lekce opakovací. Najdete zde stručný popis, jakou klávesu kterým prstem psát. Během psaní je vám měřena rychlost i počet chyb, na konci lekce program vyhodnotí vaše snažení - zda a s jakým výsledkem jste lekci zvládli a zda můžete bez obav pokročit k lekci další.

 

Princip psaní všemi deseti spočívá v tom, že píšete písmena po paměti - nedíváte se na klávesnici, ale jen na obrazovku.  Každý prst si hlídá svá písmenka. Základní postavení rukou: levá malíček a, další prsty postupně  s, d, f - palec se opírá o mezerník. Pravá ruka: ukazováček j, další pstry postupně k,l. ů - palec se opět opírá o mezerník.

Postup při každé lekci: opisujete správným prstem písmena, nedíváte se na ruce ale na obrazovku a v duchu si psaná písmena čtete a spojujete je se správným prstem (např. přečtu "f" - představím si ohnutý levý ukazováček...). Pokud takto postupujete, tak vám časem začne cukat např. levý ukazováček, sotva vaše oči uvidí na obrazovce písmeno f . Jakmile takto pamětně zvládnete základní řadu, můžete se postupně pustit do dalších písmen - dříve ne!

 

VÍCE O PSANÍ VŠEMI DESETI SE DOZVÍTE ZDE.

 

 

 

Kontakt

Pc-hratky

LencaSo@seznam.cz

Vyhledávání

 

PROGRAM VÝUKA PSANÍ VŠEMI DESETI

PROGRAM KE STAŽENÍ

 

JAK NA TO

 * Stačí splnit každý den jednu lekci – 5-15 minut pravidelně každý den.

* Důležité je snažit si zapamatovat, kde které písmeno na klávesnici leží - jakým prstem se píše.

* Při psaní již od začátku nekoukat na prsty, ale jen na obrazovku na to, zda píšeme správně.

* Také nedoporučuji přeskakovat lekce v programu – pokračujte  systematicky lekci za lekcí (jsou řazeny od nejjednoduššího ke složitějšímu).

 

TIP PRO PRÁCI                                       

Nezapomínejte na základní postavení rukou:    

Levá ruka: malíček - a, prsteníček - s, prostředníček - d, ukazováček - f, palec - mezerník. 

Pravá ruka: ukazováček - j, prostředníček - k, prsteníček - l, malíček - ů, palec - mezerník.

LenčaPa © 2010 . Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode