Scratch se představuje

02.05.2013 21:07

Scratch je grafický programovací jazyk pocházející z Ameriky z Massachusettského technologického institutu. Určený je hlavně pro děti od 6 do 16 let, ale používat jej může samozřejmě kdokoliv.  Jednoduchým přetahováním a pokládáním barevných dílků můžete vytvářet interaktivní příběhy, hry, animace, prezentace...prostě co vás napadne. Vaše dílka můžete pak nahrát na internet a sdílet s lidmi z celého světa.

Velkou výhodou je, že program SCRATCH je ZCELA ZDARMA a plně lokalizovaný i do českého jazyka a nemusíš jej instalovat - funguje online na internetu. 

Prostředí programu je rozděleno přehledně do tří základních částí.

Vlevo se nacházejí použitelné dílky (příkazy) - rozděleny jsou do 8 barevně rozlišených kategorií. Tyto dílky spojujete do bloků a vytváříte tak programy (skripty), jež řídí činnost postav (spritů)  na obrazovce.

Uprostřed je tzv. skriptová část. Záložky nahoře vám umožní přepínání mezi 3 funkcemi: skripty (sem přetahujete dílky a vytváříte programy), Kostýmy (zde můžete malovat, importovat či editovat kostýmy pro vaše postavy), Zvuky (import či vytváření zvuků k postavám)

Vpravo je Scéna (zobrazuje vaše dílo) a seznam postav (sprite), tlačítka pro vytvoření postav nových.

Pro začátek určitě dost nudné leč nezbytné teorie a pustťe se hned do instalace. ! Vsadím se, že vás Scratch záhy nadchne stejně, jako nadchnul mě.

V Baltíkovi jsme se již dostali tak daleko, že nám demoverze přestává vyhovovat - v programu Scratch budete moci uložit vše, navíc porovnáme, že až na vzhled prostředí - většinu příkazů budete znát i z Baltíka. (čekej, opakuj, apod.)

LenčaPa © 2010 . Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode